tiistai 30. elokuuta 2011

KP 7. Pistospäivä nro 5. Ultraa ja oireita.

Otsikosta päivän aiheeseen.
Puregonia olen pistänyt neljänä iltana, tänään tulossa viides pistos.
Puregon on siis (rekombinantti) FSH:ta, joka on välttämätön hormoni normaalinkin follikkelin kasvun ja kypsymisen kannalta. IVF-hoidossa sitä käytetään, jotta saadaan aikaan useiden follikkeleiden samanaikainen kypsyminen. 
Eilisestä lähtien mukaan tuli Puregonin lisäksi myös Cetrotide-injektio, jonka tarkoitus on toimia ns. jarrulääkkeenä eli ehkäistä ennenaikaista ovulaatiota.

Oireita edelleenkin nolla. Mieliala ei vaihtele sen enempää kuin normaalistikaan, onneksi :D . Vatsaa ei turvota (vielä). Olen normaalipainoinen (BMI~21), joten kai sen huomaisi?  Kävin tänään salilla ja ihan normaalitahtiin pystyin liikkumaan.  
Edelliset huomioonottaen odotukset eivät olleet kovin korkealla, kun menin tänään ensimmäiseen follikkeliultraan. Yllätyksekseni tilanne oli kuitenkin ihan hyvä!  Molemmissa munasarjoissa näkyi 2-3 kpl isompaa, n. 13 mm:n follikkelia, lisäksi muutama vähän pienempi n. 10 mm:n follikkeli sekä joitakin vielä pienempiä. Lääkärin mukaan follikkeleita oli nyt sopiva määrä ja Puregon-annosta itse asiassa pienennettiin vähän.
Kohdallani on ollut normaalia suurempi riski ns. munasarjojen hyperstimulaatioon eli liialliselle vasteelle hormonilääkityksille. Tämä johtuen siitä, että yhdessä kierrossa keväällä minulle kokeiltiin Femaria ja siitähän innostui useampi follikkeli kasvamaan niin, että jouduin käyttämään Cetrotidea jarrulääkkeenä ja koko kierto meni mönkään. Lääkärin mukaan tällaista ei Femarilla juuri ikinä ollut tapahtunut. 

Näillä siis eteenpäin. So far so good. Jos kaikki menee odotetusti, niin punktio tapahtuu ensi viikon alussa. Pessimisti ei pety, joten psyykkaan itseäni myös siihen vaihtoehtoon, että jotain voi vielä mennä pieleen ennen punktiota. Ja entä jos punktioon päästään: mitä sen jälkeen? En halua vielä ajatellakaan. Tällä hetkellä pelkään eniten sitä, ettei yksikään munasolu hedelmöity.

Itse punktiota en ole osannut etukäteen pelätä. Olen lueskellut ihmisten kokemuksia siitä ja niitä on niin laidasta laitaan, että parempi kai mennä toteamaan itse eikä turhaan hermoilla etukäteen?
 

2 kommenttia:

 1. Hei Alice!
  Peukut pystyyn ja onnea hoitoon! Puregon minullakin on edessä ensimmäisessä IVF-hoidossa, joka tehdään lokakuussa. Me olemme julkisella ja hoito tehdään pitkän kaavan mukaan. Oman hormonitoimintani sammutus alkaa ensi maanantaina piikillä. Hienoa, että folleja on sinulle kehittymässä sopiva määrä. Minullakin oli keväällä ja kesällä femarit käytössä, tuolloin minulle tuli 1-2 johtofollia.
  Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Rowan! Ja kiva, kun tulit kommentoimaan. Luin blogisi ja kovin samanlaisia tuntemuksia täälläkin. "Tuleeko meidän vuoro koskaan" ja "Katkeraa tilitystä", niin tuttua, niin tuttua! Mutta onneksi täältä sentään löytyy vertaistukea.
  Hirmuisesti tsemppia sinullekin tulevaan hoitoon :)

  VastaaPoista