keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Onko koolla väliä?

On tästä muissakin blogeissa (mm. Cinnamonroll girl ) ollut puhetta, mutta kirjoitanpa vielä asiasta, kun omallekin kohdalle osuu. Eli siitä, kuinka raskaana olevan äidin vatsan kokoa saa ihan suodattamatta kommentoida kuka tahansa. Omalla kohdallani kuulen aika usein kommentointia siitä, kuinka vatsani on kovin pieni. Toisaalta kuulen tietysti mielelläni, että vatsani on söpö ja sievän pieni, mutta toisaalta jatkuva kommentointi asiasta on omiaan herättämään omia pelkoja siitä, että onko nyt kuitenkin kyseessä jo viikkoihinsa nähden liian pieni vatsa eli onkohan vauva kasvanut normaalisti? Tätä pointtia tuskin kukaan vatsaa kommentoiva tulee edes ajatelleeksi. Viime viikolla meinasin jo hermostua kommentointiin niin, että itsekin rupesin epäilemään, ettei vatsani ole viime aikoina kasvanut. Mieheni oli kyllä asiasta toista mieltä. Joka tapauksessa huoli heräsi jälleen siitä, että onko kaikki hyvin: kasvaako vauva? Onko lapsivettä liian vähän? 
Onneksi seurantaultra ajoittui näihin aikoihin, ja sain lopettaa stressaamisen, kun kuulin, että vauva kasvaa edelleen täysin keskikäyrällä ja painoarvioksi saatiin 1,3 kiloa. Kohdunsuun tilanne ennallaan eli mitään lyhenemistä tai avautumista ei ole onneksi vielä tapahtunut.
Nyt voinen siis taas rauhallisin mielin kuunnella kommentointia kompaktista mahastani. Takaapäin raskauttani ei tosiaan taida juuri edes huomata, joten perinteistä "poikavatsaa" tässä kasvatellaan. Vaan on tässä vielä viikkoja edessä vatsan kasvaa ja muuttua!

Kovin paljon en ole äitiysvaatteita ostanut, mutta kieltämättä vaatevaihtoehdot ovat viikko viikolta vähäisemmät. Kahdet äitiysfarkut olen kuitenkin ostanut, ja kesäisempiä säitä odottaa yhdet shortsit ja farkkuhame. Yläosissa olen vielä pärjännyt paljolti entisilläkin vaatteilla käyttämällä pitkiä puseroitani, mutta taitaa olla niin, että nyt kun näitä vaatteita vatsani päälle venytän, ei niitä voi enää raskauden jälkeen käyttääkään. Pukeudun mielelläni ns. tyköistuviin yläosiin, sillä löysät puserot tekevät olemuksestani mielestäni paljon pulleamman ja valasmaisen. Vatsa saa nyt näkyä ja uskon, että löysät puserot astuvat kuvioihin taas synnytyksen jälkeen, kun vatsa ei olekaan enää ihanan pyöreä vauvamaha. 

Olen huomannut, että entisestä vilukissasta ei ole viime aikoina ollut tietoakaan vaan päinvastoin oloni on varsin lämmin koko ajan. Helteitä odotellessa... :) Syke nousee aika nopeasti pienestäkin pyrähdyksestä. Varsinaisia supistuksia en ole vielä varmuudella havainnut, mutta voi olla, että ajoittain vauhdikkaasti kävellessä tuntuva pieni kiristely vatsalla on kuitenkin supistelua. Liikunnan harrastamista oire ei kuitenkaan vielä estä. Kuten Paloma totesi, alkaa näillä viikoilla olo tuntua vatsan vuoksi jo kömpelöltä. Varsinkin, jos pitäisi jotain lattialta nostaa, niin toimenpide ei tapahdukaan entiseen tapaan ripeästi ja välillä tuntuu, ettei millään viitsisi kumartua, jos on jotain lattialle tipauttanut.

Vauvan liikehdintä tuntuu voimistuvan melkein päivä päivältä. Välillä täytyy oikein ihmetellä, mitä se meidän rakkauspakkaus oikein masussa myllertää :)

4 kommenttia:

 1. Me saatiin kanssa painoarvioksi juurikin 1,3kg kun alkuviikolla käytiin ultrassa :) Oli aika helpottavaa, että ei se vauva sielä niin hirveästi kasva, vaikka pelottelivat rakenneultrassa että saan synnyttää 4,5 kiloisen :/
  Mä olen tullut siihen tulokseen, että parempi vaan kun ei maha ole niin hirveästi tiellä vielä, ehtiihän sitä sitten näiden viimeisten viikkojen aikana ;) Vaikka nauttisin mielelläni söpöstä pyöreästä masusta, kuitenkin näin on helpompi olla :)

  VastaaPoista
 2. Mulle on parhaimmillaan samana päivänä eri ihmiset tuumanneet että "maha on niin iso että onko siihen laskettuun todellakin vielä niiiiiiiiin kauan" ja että "onpa sulla vielä pieni maha vaikka oot jo noin pitkällä". Totesin siis jo hyvin varhaisessa vaiheessa, että oikeasti ihmiset eivät toisen mahaa katsoessa osaa tippaakaan suhteuttaa sitä todellisiin raskausviikkoihin, vaikka itsellään olisi takana useampikin raskaus.

  Mä sain eniten kommentteja ja onnitteluja tuntemattomilta, esim. asiakkailta, silloin kun maha oli vasta selkeästi alkanut näkyä. Nyt, kun ei tarvitse enää arvailla (rv 31+2), kommentointi on vähentynyt.

  VastaaPoista
 3. Joo, parempi tosiaan jättää nuo kommentit omaan arvoonsa, oon ihan samaa mieltä tosta, että ihmiset ei kyllä osaa suhteuttaa vatsan kokoa raskausviikkoihin. Ja täytyy myöntää, että olen varmasti itsekin joskus aiemmin sortunut kommentoimaan ainakin raskaana olevan vauvamahan muotoa tyyliin "poikamaha/tyttömaha"..hupsis :)

  VastaaPoista
 4. Saisinpa mäkin jonkun painoarvion, en tiedä miten se arvioidaan jos ei enää ole ultraa? Kömpelyys täällä ainakin lisääntyy päivä päivältä ;) äsken käytiin pikku kävelyllä kun odoteltiin tilaamaamme pizzaa ( heh ) ja huohotin pikkulenkin jälkeen kuin mikäkin "mummo"
  Mahat on eri kokoisia ja sillä siisti :) Täytyypä muistaa taas ottaa kuvia massusta, huomenna rv 29

  VastaaPoista