perjantai 3. elokuuta 2012

Perätilasta

Nyt, kun perätila-asia on ajankohtainen paitsi meillä, myös Palomalla, ajattelin laittaa tänne vähän faktaa ja omia kokemuksia asiasta.
Lähteenä olen käyttänyt Lääkärilehdessä v. 2006 esiintynyttä artikkelia asiasta.

- Perätila esiintyy n. 4%:ssa täysiaikaisista raskauksista.

- Äidille perätarjontaisen vauvan synnyttäminen ei juurikaan eroa normaalista synnytyksestä, mutta syntyvän lapsen riskit ovat suuremmat kuin normaalitarjontaisessa synnytyksessä. Kuitenkin Suomessa tehdyissä tutkimuksissa on todettu mm.  että "alateitse perätarjonnasta syntyneet lapset olivat vähintään yhtä terveitä kuin normaalitarjonnasta alateitse syntyneet lapset". Alatiesynnytykseen liittyviä riskejä on pyritty vähentämään tekemällä suunniteltuja sektioita perätilasynnyttäjille. Koska sektioon liittyy kiistatta sekä lyhyen että pitkän aikavälin riskejä, on vaihtoehtona edelleen perätilasynnytys alateitse silloin, kun kaikki alatiesynnytyksen edellytykset täyttyvät.
Kriteerejä perätilan alatiesynnytykselle:
* Lantio tilava
* Sikiön painoarvio alle 4 kg
* Sikiön lakimitta alle 100
* Pään asento fleksiossa, pakara- tai peräjalkatarjonta
* Äiti motivoitunut alatiesynnytykseen

Perätila voidaan yrittää kääntää ulkokäännöksellä äitiyspoliklinikalla. Ulkokäännöksen tavoitteena on siis kääntää sikiö raivotarjontaan. Ulkokäännös tehdään äidin ollessa makuuasennossa, jolloin synnytyslääkäri pyrkii ensin nostamaan sikiön peppua ja päätä ohjaamalla auttaa sikiötä kääntymään päätarjontaan. Toimenpiteen ei tule tuottaa äidille kipua. Toimenpiteen komplikaarioriski on vähäinen, mutta tulee silti tehdä olosuhteissa, joissa on mahdollista tehdä sektio nopeastikin. Onnistumisprosentti on 40-50% luokkaa, ensisynnyttäjillä pienempi.

(Itselleni tehtiin ulkokäännösyritys, kun perätila selvisi. Toimenpiteen tehnyt lääkäri kertoi, että on tehnyt näitä käännöksiä nyt ainakin 10 vuoden ajan eikä kertaakaan ole ollut komplikaatioita, joten uskalsin lähteä yrittämään. Ennen ulkokäännösyritystä otettiin vartin verran sykekäyrää. Olin makuullani tutkimuspöydällä. Toinen lääkäri pyrki juurikin nostamaan peppua ja ohjaamaan päätä muutamaan otteeseen, ja toinen lääkäri katsoi ultralla välissä onko tarjonta muuttunut. Ihoa kiristi toimenpiteen aikana ja painoarkuutta tuli, mutta olisin hyvinkin jaksanut kääntämistä pidempäänkin, kun lääkärit aika pian totesivat, ettei vauva tule kääntymään. Sen jälkeen vauvan sykekäyrää otettiin vielä toinen vartti.)

Suunniteltaessa perätilavauvan alatiesynnytystä, tutkitaan äidin lantion tilavuus yleensä magneetti-pelvimetrialla.  Itse kävin tässä tutkimuksessa ja varsin lyhyestä kuvauksesta oli kyse, alle 10 minuutin kuvaus kaiken kaikkiaan.

Tässä siis perustietoa asiasta, toivottavasti on jollekin hyötyä! Sektion saa Suomessa varmasti, kun haluaa, mutta käsitykseni on, että nykyään ollaan siirrytty aiempaa enemmän suosimaan myös alatiesynnytyksiä juurikin silloin, kun kaikki kriteerit täyttyvät.

Omalta kohdaltani voin sanoa, että alkuperäinen ajatukseni oli, että aivan varmasti sektioon, jos perätila ikinä kohdalle osuu. Lopullista valintaani en ole kuitenkaan täällä vielä paljastanut :)

1 kommentti: