torstai 18. lokakuuta 2012

Rytmistä ja nukkumisjärjestelyistä

On taas aika todeta, että kylläpä aika kuluu nopeasti! Poika on nyt jo kahden kuukauden ikäinen, kasvaa hurjaa vauhtia. Huomenna on kaksikuukautisneuvola ja veikkaanpa, että paino on noussut jo kuuteen kiloon.

Jonkinlaista pientä päivärytmiä on kehittymässä, vaikka aika ennakoimatontahan tämä meidän touhu vieläkin on. Nukkumaan mennään syötön jälkeen klo 22-23 aikaan, minkä jälkeen heräillään vaihdellen yleensä kaksi kertaa n.kolmen tunnin välein, minkä jälkeen unta riittää vielä pariksi tunniksi. Onpa viimeisen viikon aikana nähty kaksi kertaa viidenkin tunnin pituinen yhtäjaksoinen unipätkä, mutta taitaa olla vielä enemmän poikkeustapauksia nuo. Aamulla heräillään 8-9 aikaan, minkä jälkeen ollaan pari tuntia hereillä, minä aikana syön nopeasti aamupalan, käyn suihkussa, meikkaan ja puen päälle. Ennen puolta päivää poika nukahtaa yleensä ensimmäisille päiväunilleen tunniksi tai joskus "jopa" pariksi, pidemmäksikin aikaa, jos ollaan vaunuilla liikenteessä. Tämän jälkeen unien ennustaminen on vaikeampaa, lyhyitä pätkiä joka tapauksessa jonnekin 17-18 saakka, minkä jälkeen  poika on yleensä hereillä nukkumisaikaan saakka.

Alkuunhan meillä nukuttiin perhepedissä, mutta joskus viiden viikon iässä siirsin pojan nukkumaan äitiyspakkauslaatikkoon edelleen sänkyymme. Viimeisen viikon ajan poika on nukkunut pinnasänkyyn laitetussa äitiyspakkauskopassa omassa huoneessaan, koska halusimme kokeilla, rauhoittuvatko yöt tällä tavalla. Syynä kokeiluun oli se, että alkuun hyvin nukkunut mieheni rupesi heräilemään pojan itkuihin ja itse heräilin joka ikiseen rasahdukseen ja inahdukseen. Varovaisesti uskaltaisin väittää, että yömme ovat tämän muutoksen myötä rauhoittuneet hieman, koska ainakin itse nukun syöttöjen välit paremmin. Tiedän, että monen mielestä 2 kk:n ikäinen on vielä kovin pieni nukkumaan omassa huoneessaan enkä itsekään tiedä, kuinka kauan tämä kokeilu jatkuu. Olen kuitenkin sitä mieltä, että mikäli tällä tavalla koko perhe nukkuu paremmin, niin tällä järjestelyllä meillä nukutaan jatkossakin.

Matkarattaat ovat saapuneet postiin. Palailen asiaan, kun ne on noudettu ja koeajettu :)

2 kommenttia:

  1. Mä kuvittelin odotusaikana, että pistettäisiin poika olohuoneeseen (meillä on 2h+keittiö) nukkumaan, ettei häiritse meidän unia. Oon kuitenkin ollut niin väsynyt, että välillä en edes herää siihen, kun poika itkee! Vaikka sen sänky on mun sängyn vieressä :D Katsotaan sitten uudestaan, kun vähän tuosta kasvaa, että missä sitten nukkuu. Teillä on onneks vauvalle oma huone, ettei olkkariin tarvi laittaa :D

    VastaaPoista
  2. Sullahan on upeat unenlahjat! :) Mä olin mielestäni ennen hyvä nukkumaan, mutta nyt heräilen todella pienistä, joten tähän mennessä siirto omaan huoneeseen on toiminut tässä suhteessa hyvin, koska nukun syöttöjen välit paremmin.

    VastaaPoista