lauantai 2. helmikuuta 2013

Varpaat suussa

Nyt on taas toimivat yhteydet nettiin ja kunnon päivityksestä alkaakin olla aikaa. Tuntuu, että poika on nyt sellaisessa kehitysvaiheessa, että harva se päivä saisi olla kirjaamassa ylös saavutettuja uusia taitoja ja muita merkkipaaluja.

Alkukangertelun jälkeen soseet maistuvatkin jälkikasvulle todella hyvin. Tuntuu, että mitä ja kuinka paljon tahansa pojalle suuhun lusikoi, kaikki menee alas kyllä. Niinpä tämän viikon aikana olemmekin siirtyneet päivittäiseen kahteen soseeseen+iltapuuroon. Päiväunien jälkeen annan kasvissoseen kahden aikaan, viideltä välipalaksi hedelmäsoseen, ja iltapuuron aika on kahdeksalta. Ajattelin tällä kolmella "aterialla" jatkaa ensi viikon, ja katsotaan sitten, lisätäänkö aamuun/aamupäivään vielä annoksia. Mitään vatsanväänteitä ei ruoista ole mielestäni pojalle tullut ja kuten sanottua, ruokahalu on varsin hyvä. Tähän mennessä syötyä: bataatti, päärynä, porkkana-peruna, mango, maissi, luumu ja kaurapuuro. Ensi viikolla täytyisi neuvolan ohjeiden mukaan tuoda ruokavalioon myös liha mukaan. Vaikka poika on jossain määrin soseisiin hullaantunutkin, kelpaa tissimaito edelleen myöskin varsin hyvin. Imetän päivän aikana tilanteesta riippuen 5-6 kertaa, ja öisinkin edelleen vähintään 2 kertaa. Yöt ovat valitettavasti olleet meillä aiempaa levottomampia, ja varsinkin ensimmäisten tuntien aikana poika herää melkeinpä kerran tunnissa. Tuolloin en kuitenkaan imetä, vaan silloin riittää tutin antaminen jatkamaan unia. Onneksi mieheni on yleensä minua pidempään valveilla, jolloin hän voi hoitaa heräämiset puoleen yöhön saakka. Mutta jos heräämisiä on tullut lisää, niin poika on yllättänyt oppimalla nukahtamaan itsekseen myös yöunille. Viime päivinä on riittänyt, että sopivan väsyneen pojan vie iltapuuron ja maitotankkauksen jälkeen pinnasänkyyn, missä tämä hetken kuuntelee musiikkilelua ja pulisee itsekseen, kunnes uni vie voiton. Mutta millä hän oppisi nukahtamaan itsekseen myös yöllä? Uskoisin, ettei kaikki yöllinen heräily enää ainakaan nälästä johdu vaan enemmänkin tavasta jatkaa unia tissin avulla. Unikouluakin olen pyöritellyt mielessäni, mutta sitten kokenut huonoa omatuntoa siitä, että olenko kuitenkin liian malttamaton asian suhteen.

Motoriset taidot kehittyvät koko ajan.Masulla ollessaan poika nostaa itsensä suorien käsien varaan ja pyörii akselinsa ympäri. Ryömimällä pääsee eteenpäin ainakin muutamia senttejä :)  Pojalla on nykyään koko ajan varpaat suussa varsinkin hoitopöydällä vaippaa vaihtaessa, mikä tietysti hieman hankaloittaa vaipanvaihtotoimenpidettä :)

Ensimmäinen hammas on ilmoittanut tulostaan. Eikä ilman kitinöitä! Joitakin päiviä sitten ihmettelin, että mikä nyt on, kun ei kelpaa syli eikä mikään, kunnes älysin käninän ja hampaan välisen yhteyden. Niinpä laitoin pojalle panadol-supon eikä mennyt kuin vartti, kun pikkuisen olotila selvästi helpotti. Kuinkahan kauan muuten kestää, että koko hammas tulee esiin, kun nyt viikon verran on ollut hampaan kärki näkyvissä?

Viiskuukautisneuvolastakaan en ole tainnut mitään tänne kirjoittaa. Lähinnä soseiden aloittamisesta siellä keskusteltiin. Vähän oli pituuskasvu taittunut, mikä kuulemma on ihan tavallista tässä vaiheessa rintamaitolapsilla. Mitat reilun 5 kk:n iässä pojalla 68cm/8kg. Mutta kohtahan tässä lähestytään jo puolivuotispäivää!

1 kommentti:

  1. Vaipanvaihto tuntuu kyllä vaikeutuvan päivä päivältä ja välillä on sellaista tahtojen taistoa että! Samaan kastiin voi laskea ulkovaatteidenkin pukemisen, hikipäässä väännetään. :)

    VastaaPoista