tiistai 2. huhtikuuta 2013

Vauvan kanssa lentokoneessa

Ajattelin tähän väliin laittaa pientä postausta matkustamisesta vauvan kanssa. Oltiin jokin aika sitten matkalla vauvan kanssa, joten pientä kokemusta on kertynyt jaettavaksi. Ja jos jotain jää mainitsematta, ja aihe on jollekin ajankohtainen, niin kysykää ihmeessä!

Lennolle mukaan:

Lentomatkaa varten olin varautunut moneen. Pakkasin pojalle oman käsimatkatavaralaukun. Sinne laitoin useammat vaihtovaatteet ja pieniä pusseja, minne likaiset vaatteet saa tarvittaessa tungettua, vaippoja ja alustoja, pyyhkeen, kuumemittarin, suppoja ja niistimen, korviketta ja tuttipullon (siltä varalta, että maito rinnoista loppuu jostain syystä yläilmoissa, no näitä ei yllättäen tarvittu, haha), tutteja, makuupussin ja mitähän kaikkea muuta. Yksi korviketetra piti muuten vaihtomaan turvatarvatuksessa avata ja maistaa, sama koskee myös lastenruokapurkkeja.  

Lentokentällä:

Helsinki-Vantaalla kannattaa huomioida, että siellä on erikseen turvatarkastusjono lapsiperheille. Ei sitä kyllä erikseen kauheasti oltu "mainostettu" ainakaan meidän siellä ollessa, mutta kun tiesin etsiä, niin huomasin laitimmaisen, lyhyen jonon olevan meille suunnattu, ja päästiinkin nopeasti turvatarkastuksesta eteenpäin.
Meillä oli mukana matkarattaat reissua varten, ja ne sai pitää mukana lähtöportille saakka. Riippuen lentoyhtiöstä/konetyypistä, rattaat laitetaan sitten lähtöportilta ruumaan niin, että ne saa perillä muiden matkatavaroiden kanssa tai isommissa konetyypeissä(?) rattaat voi saada takaisin jo lentokoneen oveltakin kohteessa. Meillä oli kohteeseen kaksi lentoa ja rattaat laitettiin Helsinki-Vantaalla ruumaan, jolloin rattaat siirtyivät muiden matkatavaroidemme kanssa suoraan jatkolennolle, joten emme saaneet niitä välilaskukentällä käyttöön, takaisin tullessa taas rattaat sai takaisin välilaskukentällä käytettäväksi. Kun rattaita ei ollut käytössä, poika kulki mukana rintarepussa ja makuupussi oli todella kätevä olla mukana myös lentokentällä, koska pojan sai nukutettua makuupussiin lentojen välissä sohvalle tmv.

Lentokoneessa:

Meillä oli siis kaksi lentoa, toinen lyhyt lento ja toinen suht pitkä. Lyhyellä lennolla poika oli sylissämme, mutta pidemmälle lennolle olimme varanneet etukäteen vauvalle kopan (carry cot/bassinet), joka kiinnitettiin istuinpaikkojemme edessä olevaan seinään, ja oli kyllä pitkän lennon pelastus, koska poika nukkui koppaan laitetussa makuupussissaan upeasti ja saimme itsellemme kädet vapaiksi. Painorajoitus koppaa varten oli muistaakseni 9 kg, mutta saattanee vaihdella lentoyhtiöittäin.
Nousuja ja laskuja varten pojalle laitettiin oma turvavyö, joka kiinnitettiin aikuisen turvavyöhön. Poika piti luonnollisesti (mutta pojan nukkuessa hiukan harmillisesti) myös nostaa kopasta turvavöihin, mikäli turvavyömerkki oli turbulenssin tai muun takia päällä.
Mies hoiti vaippojen vaihdot lennoilla, mutta täytyy sanoa, että olipa onni, ettei poika sattunut tekemään mitään selkäkakkajättilastia lennoilla, sillä puhdistus täytyy käytännössä tehdä ilman vettä, koska lentokoneen WC:n hanasta tulee vettä liruttamalla, ja sitäkin varten pitää hanasta koko ajan samanaikaisesti painaa.. Lentokentillä sen sijaan vaipan vaihto sujui samalla tavalla kuin missä tahansa kauppakeskuksessa tmv.
Itse en ole missään vaiheessa ollut mitenkään järin innostunut julki-imettäjä, mutta lentokoneessa kun vaihtoehtoja ei ollut, sujui sekin harson alle piiloutuen.  

Jännitin kovasti ensimmäistä lentomatkaa vauvan kanssa, mutta oma kokemus oli ehdottomasti positiivinen, matkat sujuivat varsin hyvin. Tärkeää silti oli, että meitä oli kaksi aikuista matkustamassa vauvan kanssa, en tiedä, miten olisin yksin kaikesta suoriutunut. Hereillä ollessaan poika yritti valloittaa lentoemäntien sydämiä hymyillään, ja saimme kanssamatkustajiltakin kiitosta hyvin sujuneista lennoista, joten tämän kokemuksen rohkaisemana uskallan lähteä vauvan kanssa reissuun uudestaankin.

3 kommenttia:

 1. Olipas hyvä vinkki tuo oma turvatarkastuspiste lapsiperheille! Tulee varmasti etsittyä se kesäkuussa.

  VastaaPoista
 2. En tiennytkään tuommoisesta omasta turvatarkastuspisteestä perheille, kiitos vinkistä! Mekin ollaan toukokuussa lähdössä reissuun, poika on silloin hiukan yli 6kk. Miten teillä sujui nousut ja laskut? Jostain luin että kannattaa imettää niiden aikana niin lapsen korvissa ei pauku ja rauhoittuu, mutta onnistuiko se?

  VastaaPoista
 3. http://www.helsinki-vantaa.fi/matkustaminen/lapset

  ^Tuolta löytyy tietoa lasten kanssa matkustamisesta, tosiaan oma turvatarkastuslinja on, mutta sai sitä vähän tähyillä.

  Meillä sujui nousut ja laskut ihan ongelmitta, poika ei niitä huomannutkaan. Jostain olen kuullut, että varsinkin alle 6 kk ikäisillä korviin ei vielä yleensä paineenvaihtelut tunnukaan. Imetyshän toimisi hyvin paineentasaajana, mutta käytännössä vaikeaa, koska lapsen pitää olla sylissä turvavöissä katse menosuuntaan, joten itse en ainakaan keksinyt käytännön toteutusta. Tuttia imi kuitenkin nousu- ja laskuvaiheessa.

  VastaaPoista