tiistai 1. heinäkuuta 2014

Nukkumisjuttuja

Poika ei ollut mikään supernukkuja vauva-aikanaan. Ihan alusta en muista juuri mitään, mutta parin tunnin välein taidettiin heräillä. Sitten parista kuukaudesta jonnekin neljän tai viiden kuukauden ikään mentiin kahdella syötöllä yössä, mikä oli jokseenkin inhimillistä. Kunnes alkoi yöhulinat. Pari kuukautta heräiltiin jatkuvasti, nukuttiin ehkä tunnin, korkeintaan parin tunnin pätkissä. Poika ei osannut herättyään enää nuhahtaa itse takaisin, vaan vaati joko tutin tai tissin jatkaakseen uniaan. 7,5 kk:n iässä olikin sitten unikoulun aika. Mies toteutti unikoulun  tassukoulua mukaillen, samalla kertaa jätettiin öistä tissi ja tutti pois. Unikoulu onnistui todella hyvin, sillä kai sitä näin yli vuoden jälkeen jo uskaltaa todeta, että sen jälkeen meillä on nukuttu hyvin. Toki tuon auki kirjoittaminenkin vähän vavahduttaa - kannattaako tällaista sanoa ääneen, jos jossain universumissa vasta nyt huomataankin, että me emme ole saaneet osaksemme tarpeeksi rikkinäisiä öitä?

Nykyisellään poika nukkuu suunnilleen klo 20-7, joskus heräilee  vähän aiemmin, harvemmin nukkuu paljon pidempään. Öisin poika ei ole viimeisten kuukausien aikana juurikaan heräillyt, ehkä kerran kahdessa viikossa tai harvemmin herää yöllä niin, että menemme häntä rauhoitteleman. Poika nukkuu siis omassa huoneessan, pinnasängyssä edelleen. Eikä vielä osaa kiivetä pinnasängystä pois, vaan aloittaa aamulla pupujensa kanssa leikkimisen ja höpötyksen,  ja huutelee välillä sängystään: "äitiii, isiiii!". 

Nukkumaan poika menee mielellään, osoittelee usein jo sänkyään, kun on unilaulun aikaan sylissä. Pitkään teimme niin, että istuimme pojan sängyn vieressä (kännykkää selaillen, kröhöm, poika kun ei sitä näe), kunnes poika nukahti, sillä jos nousimme aiemmin lähteäksemme huoneesta pois, alkoi poika itkeä. Nykyisin onnistuu jo niin, että istumme vieressä joitakin minuutteja ja lähdemme sen jälkeen huoneesta pois, vaikka poika olisi vielä hereillä.

Päiväunia poika nukkui pitkään ulkona rattaissa, ja nukkuu edelleenkin silloin tällöin, jos olemme jossain reissussa tai kylässä, mutta noin kuukausi sitten poika valitsi itse päiväunien nukkumisen sisällä. Silloin oli aika kuuma, ja olin laittamassa poikaa rattaisiin ja ulos, kun tämä kampesikin itsensä pinnasänkyynsä ja sillä tiellä ollaan edelleen. Päiväunet ovat ehkä lyhentyneet hieman sisälle siirtymisen myötä, mutta edelleen poika nukkuu 2-3 tunnin unet päivisin.

Olen itse aina tarvinnut mielestäni paljon unta ja tykännyt nukkumisesta, joten ehkä poika tulee siinä asiassa minuun. Tai sitten tässä on vielä unettomia öitä edessä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti