maanantai 23. maaliskuuta 2015

Päivärytmimme

Laitanpa nyt ylös, miltä tällä hetkellä näyttää äidin ja 2 v 7 kk pojan päivärytmi. Pian pieni neiti toivottavasti  tulee sekoittamaan rutiinimme täydellisesti! 
Poika ei ole siis enää hoidossa vaan on nyt jäätyäni äitiyslomalle ihan kotihoidossa, mutta syksyllä olisi sitten taas tarkoitus aloittaa kerhoa tmv., kolmivuotias kun varmasti kaipaa jo leikkikavereitakin.

klo 6.30-7 herätys! Poika kömpii omasta huoneesta äidin ja isin sänkyyn, emme kuitenkaan nouse sängystä ennen kuin isin herätyskello soi klo 7.15, äiti ja isi yrittävät epätoivoisesti vielä nukkua, kun poika höpöttelee ja käy välillä huoneestaan hakemassa suurin piirtein puolet leluarsenaalistaan makuuhuoneeseemme. Välillä kuuluu käsky: "mennään aamupalalle!".
klo 7.15 isin herätyskello sitten soi ja pojan toive toteutuu, lähdetään aamupalalle. Puuroa äidille ja pojalle, isi syö yleensä jotain muuta. Yhdessä katsotaan aamu-uutiset ja Pikku Kakkosesta ainakin nimipäiväonnittelut.
klo 8-10, leikkiä ja aamutoimia. Isi lähtee töihin, pojan kanssa leikitään pojan huoneessa, välillä äiti käy suihkussa ja meikkailee, pari kertaa viikossa käydään pojan kanssa yhdessä kylvyssä. Poika onneksi antaa äidin välillä ihan vaan istua, kun syventyy leikkeihinsä, mutta jos olen hetkeä pidempään jossain muussa huoneessa, niin pienet jalat kyllä tepsuttelevat pian perässä ja kuuluu "äiti, missä sinä oleeet?".
klo 10-11/12 poistutaan kotoa. En tehnyt ennen uudelle äitiyslomalle jäämistäkään täyttä työviikkoa vaan meillä on ollut yhteisiä harrastuksia: kerran viikossa käymme muskarissa, sitten on kerhotapaamista ym. Vapaa-aamuina suuntaamme yleensä puistoon tai asioille. Lähtemiset ovat aina jonkinlaisen neuvottelun takana, pukeminen ja vaipan vaihto vaatii lähes aina jotain jippoja ja suostuttelua sekä hyvissä ajoin ennakointia.
klo 11-11.30 tullaan yleensä kotiin, lämmitän pojalle lounaan pakasteesta.
klo 11.30 päiväunille! Poika menee päiväunille yleensä mielellään, päiväunia edeltää tietyt rutiinit: pastilli suuhun ja tutti kaapista (poika käyttää tuttia edelleen, mutta vain ja ainoastaan päiväunilla), vaipan vaihto ja kevyempi vaatetus, verhot kiinni, sänkyyn saa ottaa mukaan jonkun lelun, sitten äiti laulaa pari laulua. Poika jää nukahtamaan itsekseen, kun lähden syömään oman lounaani (preferoin itselleni rauhallista ruokailua, minkä vuoksi syön vasta pojan jälkeen).
klo 11.30-14 poika nukkuu yleensä kahden tunnin päikkärit, joskus vähän pidempäänkin, mutta harvemmin nykyään.
klo 14-15 päiväunien jälkeistä höntsäilyä. Jos olen itsekin nukahtanut pojan päiväunien aikaan, saatan pojan herättyä antaa tämän katsoa hetken aikaa lastenohjelmia saadakseni itsenikin hereille sillä aikaa.
klo 15 välipala, yleensä joku hedelmä tmv.
klo 15-17.30 mitäs nyt keksitään? Hyvällä säällä ulos, ystävien tapaamista, huonossa tapauksessa leikitään kotona, mikä voi johtaa turhautumiseen, jos vain kaksistaan pyörimme. Viiden aikaan poika yleensä syö jonkun ruoan.
klo 17.30-18.30 äiti laittaa ruokaa ja poika saa katsoa lastenohjelmia sen ajan.
klo 19 isi tulee töistä (vasta!), syödään yhdessä, poika syö joko samaa ruokaa kuin me tai iltapalaa. Päivän kuulumisten vaihtamista.
klo 19-20 isin ja pojan leikkejä. Pojalle on tietysti ihan älyttömän tärkeää, että isi ehtii keskittyä ja viettää aikaa hänen kanssaan edes vähän aikaa arki-iltaisin.
klo 20-20.30 valmistautumista nukkumaan: yöpuku, vaipan vaihto, hampaiden harjaus. Riippuu ihan päivästä, kuinka paljon iltatoimet vaativat suostuttelua, toisinaan poika on niin väsynyt, että vaatii itse pääsyä nukkumaan, toisinaan taas ilmoittelee, että aikoo leikkiä vielä. Iltatoimien jälkeen äiti tai isi lukee pojan kanssa muutaman kirjan, sitten valo pois, muutama unilaulu ja poika jää itsekseen nukahtamaan.
 zzZZzz

Mites muilla: samanlaista, erilaista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti